май 092022
 

В празничният  6 май Младежите от II ученически гвардейски духов оркестър от Бургас, III младежки гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, IV отряд от Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” – Бургас, V ученически гвардейски отряд от ОУ ”Отец Паисий” – Батак, VI отряд от СУ „Христо Ботев“ – Айтос,  и I детски гвардейски отряд от ДГ „Мая“ – гр. Пловдив

проведоха среща със своя Патрон – Президента на България Румен Радев.Преди това участваха в живо предаване в специалния празничен блок по БНТ.

В Гербовата зала на Президентството капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания на Президента Румен Радев. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката.

В Националната гвардейска част малките гвардейци бяха посрещнати от Командира на Гвардията полк. Кънчо Иванов, след което оркестъра и част от гвардейците участваха в издигане на българското и европейското знамена. Професионалните гвардейци показаха на младите си наследници на поста и церемония по повод празничния 9 май – Деня на Европа с цел на практика да усвоят тънкости при провеждането на официални събития.

Н. В. Цар Симеон II и Н. В. Царица Маргарита бяха домакини  и приветстваха Младежките гвардейски отряди в Двореца „Врана“. С огромно любопитство и задоволство Царят се запозна с историята на всеки един отряд, дошъл на гости в Двореца . Младежите от отрядите имаха честта да видят на живо първата гвардейска униформа на Н.В. Цар Симеон II като дете, а след това и парадното му облекло като гвардеец от истинската национална Гвардия.

Царят подари на всяко учебно заведение, гостувало днес, ценни и интересни книги, които ще се съхраняват в библиотеките си. След официалната среща домакинът и съпругата му отделиха време за дълги разговори с всеки един отряд, а децата останаха изключително въодушевени, амбицирани и вдъхновени от срещата.